Grad Miramare, Trst in Štanjel (izlet: 16.9.2023)

Grad Miramare, Trst in Štanjel (izlet: 16.9.2023)

Grad Miramare, Trst in Štanjel (izlet: 16.9.2023)

DMSBZT Ptuj-Ormož vabi na IZLET – GRAD MIRAMARE, TRST IN ŠTANJEL 16.9.2023

Avtobus bo organiziran izpred Psihiatrične bolnišnice Ormož ob 5.30, ob 6.00 pred Splošno bolnišnico Ptuj (avtobusno postajališče).

Predviden program

Vožnja z vmesnim postankom ob poti v smeri Italije. Naš prvi postanek bo svetišče Marije, Božje Matere in Kraljice na Vejni nad Tržaškim zalivom. Tempelj “Monte Grisa” je veličastna stavba iz betona in stekla. V nadaljevanju izleta se bomo zapeljali do idiličnega gradu Miramare. Zgrajen je bil v drugi polovici 19. stoletja po naročilu nadvojvode Ferdinanda Maksimilijana Habsburškega, mlajšega brata cesarja Franca Jožefa, kot rezidenca zanj in njegovo ženo. Grad se ponaša s čudovito lego ob Tržaškem zalivu in posledično poseduje čudovit panoramski razgled na morje. Obdan je s sijajnim parkom in rastlinami. Privlačna je tudi notranjščina, saj je bogato opremljena z umetninami iz različnih dob. Po ogledu vožnja proti Trstu, ki je največje jadransko pristaniško mesto ter križišče trgovskih in prometnih poti. Na vodeni poti se bomo sprehodili po starem mestnem jedru. Seveda v Trstu ne bo šlo brez prostega časa za posedanje ob dišeči kavici in uživanju v prijetnem mediteranskem utripu mesta. Sledi povratek proti Sloveniji, kjer bo naš cilj stara kraška vasica Štanjel, z impozantno lego na hribčku. Sprehodili se bomo po znamenitih štanjelskih ulicah z bogato zgodovino. V drugi svetovni vojni je bilo naselje močno prizadeto, kljub vsemu pa si lahko še danes ogledamo številne znamenitosti. Po ogledu si bomo privoščili še pozno kosilo 3-hodni menu. Okrepčani se bomo vrnili v smeri Ormoža, kamor je predviden povratek v poznih večernih urah.

PRIJAVE ODDAJTE na e mail: tanja.ribic.vidovic@siol.net, najkasneje do 25.8.2023 oz do zasedenosti avtobusa 50 MEST! Če bo povpraševanje večje bomo organizirali dva avtobusa. Otroci se bodo lahko udeležili izleta le v primeru prostih mest. Ob prijavi svojim poverjenikom plačate 10 eur – šele po plačilu imate rezervacijo.

SB Ptuj: Suzana Komperšak, ZD Ptuj: Brigita Mlinarič, DU Ptuj: Sergeja Zebec, ZD Ormož: Boštjan Viher, PBO Ormož: Marija Kokol, CSO Ormož: Mira Gašparič, ZUDV Dornava: Nevenka Rosić, Zasebniki: Andreja Bračič, Polonca Dornik, Upokojenci: Irena Klasinc
Študenti: Klemen Vidovič.

Tanja Ribič Vidovič, predsednica DMSBZT Ptuj-Ormož
Foto: Vagabundo.si (https://vagabundo.si/dvorec-miramare/)