Obeležitev svetovnega dneva bolečine 2019

Obeležitev svetovnega dneva bolečine 2019

Skupaj z Društvom onkoloških bolnikov Slovenije, Skupino za samopomoč Ptuj in v sodelovanju s Splošno bolnišnico dr. Jožeta Potrča Ptuj, smo v prostorih ginekološko – porodnih ambulant pripravili stojnico in obeležili 11. oktober svetovni dan boja proti bolečini. Taki dogodki omogočajo, da bolnike in strokovno javnost seznanimo s pomembnostjo prepoznavanja in zdravljenja bolečine. Bolečina je izjemno zapletena. Povzročajo jo različni dejavniki, na njeno doživljanje in trajanje pa močno vplivata tudi okolje in duševno stanje človeka, ki ga boli.

Na stojnici smo ozaveščali, mimoidoče, bolnike, zaposlene, o pomembnosti prepoznave bolečine, kam se obrniti po pomoč, ko boli. Delili smo roza pentlje simbol boja poti raku dojk, modre pentlje, ki simbolizirajo boj proti raku debelega črevesa in danke in svetlo modre pentlje simbol raka prostate. Stojnico je pripravila Skupina za samopomoč Ptuj, ki je ena izmed 20 skupin v Sloveniji in delujejo pod okriljem Društva onkoloških bolnikov Slovenije. Na Ptuju je skupina zelo aktivna, pripravlja strokovna predavanja, druženja, pohode, izlete in povezuje svoje člane, ter pomaga obolelim za rakom. Njihovo glavno poslanstvo je ozaveščanje o raku, združevanje obolelih za rakom, njihovih svojcev, prijateljev, zdravstvenih strokovnjakov in seveda vseh, ki želijo sodelovati. Zavedajo se, da je najpomembnejša preventiva, zdrav način življenja, gibanje, zdrava prehrana in vse, kar vpliva na krepitev zdravja. Srečujejo se vsak drugi torek v mesecu ob 17. uri v Domu upokojencev Ptuj. Skupino vodi prostovoljka koordinatorka Marjetka Munda Bratušek in strokovna vodja Jana Kozel. Vsi člani in članice v skupini so se soočili z diagnozo rak, nekateri celo večkrat. V skupini poskušajo na enostaven način predstaviti in razbliniti različne tabuje, za kar se še bolezen rak vedno pojmuje.

Veliko bolnikov še vedno skriva bolezen rak, se težko pogovarja o bolezni, kaj šele, da bolezen sprejme in se z njo spopade. V Skupino za samopomoč se ljudje večinoma vključujejo šele po preboleli bolezni, ko potrebujejo pomoč, nasvete nekoga – kako naprej. Ponovno se je potrebno vrniti nazaj med ljudi, na delovno mesto, v pokoj. Življenje se spremeni, posamezniki se trudijo čim bolj polno preživeti vsak dan posebej. Za vse to skrbi Skupina za samopomoč Ptuj, kateri gre velika zahvala za njihovo požrtvovalno delo – prostovoljstvo, ki ga na plemenit način opravljajo v naši regiji. Velik poklon koordinatorki Marjetki Munda Bratušek, strokovni vodji Jani Kozel in vsem njihovim članom. Zahvala tudi Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča Ptuj, predstojnici ginekološko porodnega oddelka ga. Damijani Bosilj dr. med., spec. ginekologije in porodništva, direktorici Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj ga. Anici Užmah, pomočnici direktorice za zdravstveno nego ga. Nataliji Galinec, ki podpirajo aktivnosti društev na našem področju in tako uspešno povezujemo naše delo v skrbi za paciente.

Vir: Tanja Ribič Vidovič