Planinski pohod na Košuto

Planinski pohod na Košuto

Člani in članice DMSBZT Ptuj – Ormož smo se 23.6.2018 odpravili na Košuto. Po uspelih planinskih pohodih po Pohorju, Golteh in Menini planini smo se letos odločili, da se bomo povzpeli malo višje, na dvatisočaka v Karavankah. Karavanke so dobile ime po značilni vzhodno – zahodni smeri hribov in dolin, ki si sledijo kot karavana. Karavanke so najdaljše slovensko gorovje z najvišjim vrhom Stolom. Naš cilj je bila Košuta, ki je najdaljši 10 km greben z šestimi samostojnimi vrhovi visokimi preko 2000 metrov.

Avtobus z 28 udeleženci je že ob 4.30 krenil iz Ormoža. Za planince namreč velja, zgodaj v hribe zaradi možnosti popoldanskih neviht. Polni pričakovanj in novih osvojenih vrhov smo se iz parkirišča pri Matitovcu odpravili do Doma na Kofcah, kjer se nam je odprl pogled na čudovit gorski svet Kamniških in Julijskih Alp. Pot se je vzpenjala, vendar je bilo vzdušje skupine odlično in dosegli smo vrh. Večina je bila prvič nad 2000 metrov, zato smo na vrhu opravili obvezen krst, kjer smo si nadeli nova planinska imena. Po obveznem slikanju, občudovanju narave in zavedanju, da zmoremo, smo se spustili do koče, kjer nas je čakala prava planinska malica. Najbolj smo bili veseli hišne specialitete, štruklov. Izbirali smo med štruklji z osmimi različnimi nadevi, zaradi katerih se bo še marsikdo vrnil na Košuto.

Bilo je naporno, naredili smo veliko korakov in premagali nadmorsko višino 2088 metrov. A na avtobusu smo bili navdušeni, zadovoljni, polni lepih vtisov in slik, ki smo jih naredili. Lepo je bilo biti v dobri družbi, ob smehu, sproščenosti, ki nam bo vlivala polno dozo energije za naslednje delovne dni.

Vir: Suzana Komperšak