Planinski pohod po Golteh

Planinski pohod po Golteh

Člani in članice DMSBZT Ptuj – Ormož smo si za letošnji planinski pohod izbrali nekoliko lahkotnejšo planinsko Pot po Golteh, ki traja približno 3 ure, mi smo čas pustili v dolini, ta dan smo si želeli preživeti v naravi, z našimi kolegicami in otroci, in to nam je tudi uspelo. Golte so apnenčasta, razgibana planota na obrobju Kamniško Savinjskih Alp, ki jo v večji meri prerašča gozd. Gre za visoko kraško planoto, na kateri je veliko vrtač in kraških jam (razna brezna, ledenice, vodoravne jame, snežne jame). Krajinski park so razglasili leta 1987 in obsega 1223 ha. Tukaj velja varstveni režim, ki prepoveduje kurjenje, šotorjenje, vožnjo z vozili. Na Golteh se nahaja Alpski vrt na 2 ha, ki je najvišje ležeči in najlažje dostopen alpski vrt v Evropi z 100 avtohtonimi rastlinami Kamniško Savinjskih Alp, edini v Sloveniji, ki je urejen v naravnem habitatu. Park leži na nadmorski višini 1300 – 1400 m.

golte

In v to čudovito okolje se nas je podalo 74 članov in naših otrok. Iz Ormoža in Ptuja sta nas avtobusa pripeljala na Golte, kjer smo se v hotelu okrepčali z malico iz nahrbtnika. Jutranja kavica in svež hribovski zrak sta nas napolnila z veliko pozitivne energije in krenili smo polni pričakovanj v nov dan… Naša pot se je začelo pri hotelu in najvišji vzpon smo naredili še polni moči na drugi najvišji vrh Medvedjak 1573 m, kjer smo z otroci osvojili lovsko prežo, odrasli pa so se predajali razgledom, ki so se nam odpirali na Lepeno, Veliki Rogatec, Kamniško Savinjske Alpe z lepotico Ojstrico, Smrekovec, Paški Kozjak, Pohorje… Četrti junij smo Golte dobesedno zasedle medicinske sestre. Bile smo vidne in slišane daleč naokoli. Skupina se je raztezala po planoti in pustili smo se greti sončnim žarkom, sedeli smo v travi in opazovali otroke, ki so se razveselili prihoda živine na planino. Videti krave čisto od blizu in božati konje pa ne doživiš kar tako vsaki dan…

golte

Pot po Golteh poteka z vrha Medvedjeka, mimo Treh plotov, mimo Starih stanov, mimo Jezerc, pri Ledenici smo občudovali kraško brezno z ostanki snega. Ob planinski cerkvici nas je nekoliko presenetila kratka ploha, ki pa nam ni mogla skaliti našega prešernega razpoloženja. Naš smeh in dobra volja sta pregnala vse oblake, znova se je pokazalo sonce in predali smo se pripravljeni kulinariki hotela na Golteh. V dobri družbi, čudoviti naravi, dan vedno prehitro mine. Razšli smo se z obljubo, da se drugo leto spet srečamo na planinskem pohodu.

Suzana Komperšak