Prehranskih dopolnilih in THC: Se zavedaš tveganja?

Prehranskih dopolnilih in THC: Se zavedaš tveganja?

V Mestnem kinu Ptuj je 11. junija 2019 potekalo predavanje o dopingu, prehranskih dopolnilih in THC z naslovom Se zavedaš tveganja? Predavanje vrhunskih slovenskih strokovnjakov Andreja Stareta, dr. med., doc. dr. Nade Rotovnik Kozjek in doc. dr. Andreja Kastelica je dvorano Mestnega kina Ptuj napolnilo do zadnjega kotička. Na živahni debati, v katero se je vključevalo tudi občinstvo, je beseda tekla o zlorabah različnih substanc, zdravem prehranjevanju ter rekreativnem in profesionalnem športu.

Andrej Stare, po poklicu sicer zdravnik, v javnosti pa veliko bolj znan kot dolgoletni športni reporter in komentator RTV Slovenija, je postregel s številnimi zastrašujočimi primeri zdravstvenih posledic zlorab dopinga med vrhunskimi športniki, s katerimi se je srečal v praksi. Navedel je tudi pretresljiv podatek, da bi bilo po neki anketi kar 95 % odstotkov mladih slovenskih športnikov pripravljenih uporabiti doping, če bi jim ta zagotovil boljše športne rezultate.

Bojan Horvat, direktorica ZD Ptuj Vlasta Petek Uhan, Luka Solina, Klaudija Cebek Ladič, dr. Nada Rotovnik Kozjek, dr. Andrej Kastelic (z leve proti desni)

Zdravnico dr. Nado Rotovnik Kozjek poznajo predvsem športniki: poleg tega, da je specialistka anesteziologije, intenzivne in perioperativne medicine ter terapije bolečine, ustanoviteljica in vodja enote za klinično prehrano na Onkološkem inštitutu ter predsednica slovenskega združenja za klinično prehrano, je zdravnica slovenskih olimpijskih reprezentanc in tudi sama športnica (triatlonka).Rotovnik Kozjekova odločno nasprotuje uporabi kakršnih koli prehranskih dopolnil, tudi vitaminov, če za to dokazano ne obstajajo zdravstveni razlogi. Vnos vseh potrebnih snovi v telo naj bi po njenih besedah pri zdravem človeku v običajnih okoliščinah potekal enostavno prek zdravega prehranjevanja. Nenadzorovano jemanje različnih dodatkov lahko hitro poruši krhka ravnovesja v telesu, nevarno pa je tudi to, da vodi v miselnost “nekaj moram vzeti, da bom v redu.”

Doktorica je poudarila, da ima Ptuj s svojim zaledjem odlične pogoje za pridelavo zdrave hrane. Na komentarje iz občinstva, da živila v trgovinah niso kakovostna, kot bi si želeli, je strogo odgovorila, da je vsak odrasel sam odgovoren za to, da si organizira ustrezno prehrano. Kot drugi pomemben vir zdravja pa je seveda poudarila – gibanje. Dr. Andrej Kastelic, predstojnik Centra za zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog Psihiatrične klinike Ljubljana, je debati dodal še predstavitev negativnih učinkov THC-ja.

Glavni organizator dogodka je bila Mobilna enota JZ Zdravstveni dom Ptuj za izvajanje preventivnih programov in programov zmanjševanja škode na področju prepovedanih drog. Trije zaposleni s Klaudijo Cebek Ladič na čelu so idejo dobili marca letos na letošnji 7. Slovenski konferenci o zdravljenju odvisnosti v Ljubljani, kjer so ugledne predavatelje pocukali za rokav in jih povabili še na Ptuj.

Vir: Luka Solina, Klaudija Cebek Ladič, Tanja Ribič Vidovič
Foto: Luka Solina