Slavnostna podelitev srebrnih znakov društva

Slavnostna podelitev srebrnih znakov društva

Ob praznovanju 5. maja, mednarodnem dnevu babic, in 12. maju, mednarodnem dnevu medicinskih sester, je v petek 22.5.2015 potekala že tretja slavnostna podelitev srebrnih znakov našega Društva. Čas tiho mimo nas beži, nežno minevajo trenutki in krepko smo zakorakali v pomlad, ko se je narava prebudila in nas s svojo lepoto vedno znova napolnjuje, krepi ter nas polni z novo energijo. Na ta prekrasen mesec maj, obeležujemo medicinske sestre svoj praznik; babice 5. maja in medicinske sestre 12. maja. Spominjamo se Florence Nightingale, ustanoviteljice moderne bolniške nege in šole za bolničarje. Danes medicinske sestre sledimo viziji naše predhodnice in se ponosno srečujemo ob 12. maju, mednarodnem dnevu medicinskih sester. V znak spoštovanja in zahvale, smo posameznicam in negovalnim timom, podeli srebrne znake in priznanja za njihov neprecenljiv prispevek k večji kakovosti in prepoznavnosti dela medicinskih sester. Danes, ko se medicinske sestre srečujemo z vedno večjimi izzivi v svojih delovnih okoljih. Ko so pritiski vedno večji, ko imamo slabe pogoje dela, ko nas je vedno manj, ko so bolniki vedno bolj zahtevni, ko so odnosi v zdravstvenih timih slabi, ko se v nas potihoma prikradejo apatija, ravnodušje, izgorelost…. Prav zaradi naštetega je danes še tako potrebno in nujno, da se medicinske sestre zavedamo, da skupaj vseeno sestavljamo močno skupino čutečih, delovnih, prijaznih ljudi, ki nam je mar za bolnika in soljudi!

Srebrni znak za življenjsko delo je prejela Mirna Smodič Vaupotič iz Psihiatrične bolnišnice Ormož, srebrni znak so prejele: Ana Kopše, Marija Šalamun, Milena Horvat iz Splošne bolnišnice Ptuj in Marija Božičko Kozel iz Zasebne ambulante dr. Zorice Berić. Priznanja so prejeli: Valerija Kokot iz Splošne bolnišnice Ptuj, zaposleni v zdravstveno negovalni službi Centra za starejše občane Ormož, tim zdravstvene nege moškega oddelka Psihiatrične bolnišnice Ormož, tim zdravstvene nege Enote transfuzijske dejavnosti, ki je del Centralne transfuzijske medicine UKC Maribor in kolektiv zdravstvene nege Zavoda za usposabljanje, delo in varstvo dr. Marijana Borštnarja Dornava.

Glasba nas spremlja skozi ves čas našega življenja, tudi na slavnostni podelitvi srebrnih znakov smo se zazibali v čudovite melodije, ki so jih na harfah zaigrale Jerneja Bombek, Natalija Štrucl in Renata Čuš. Večer so nam še polepšali Angelica Lajh in Jaka Horvat z resno koncertno glasbo ter Minea Malek z pesmijo Tanje Žagar Hvala, ker si ob meni ti.

Predsednica Društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Ptuj – Ormož, Tanja Ribič – Vidovič je poudarila, da se pogoji dela se iz dneva v dan slabšajo, primanjkuje nam kadra nalaga se nam vedno več dela in s tem tudi odgovornosti vendar se ne damo. Poslabšanje razmer v zadnjih letih v zdravstvu občutijo tako pacienti kot izvajalci zdravstvene nege sami; slednji smo na deloviščih izčrpani in nas zaradi večletnega nezaposlovanja primanjkuje – trenutno primanjkuje okoli 2.300 izvajalcev zdravstvene nege, ob tem pa se urniki zaposlenih zaradi preobremenjenosti dostikrat ne izidejo več. Poudarila je,da so medicinske sestre po raziskavah tudi letos na prvem mestu po zaupanju v zdravstvu in na drugem mestu med vsemi poklici v Sloveniji. To pomeni, da smo dobri in ponosni bodimo na to. Zahvalila se je vsem v predsedstvu, ki so ji pomagali pripravili to svečano prireditev in vsem vodstvenim delavcem, ki nam stojijo ob strani, da lahko Društvo uspešno deluje.

Srebrni znak za življensko delo – Mirna Smodiš Vaupotič

Predlagatelji so o kolegici Mirni Smodič Vaupotič iz Psihiatrične bolnišnice Ormož, dobitnici srebrnega znaka za življenjsko delo zapisali:«Kolegica Mirna Smodiš Vaupotič je po končani gimnaziji nadaljevala izobraževanje na Visoki šoli za zdravstvene delavce v Ljubljani. Leta 1979 se je zaposlila v Psihiatrični bolnišnici Ormož, kot odgovorna medicinska sestra na oddelku za zdravljenje bolezni odvisnosti, nato pa na delovno mesto odgovorne medicinske sestre Moškega varovanega oddelka. Leta 1998 je zaključila specializacijo iz psihiatrične zdravstvene nege. Opravila je raziskovalno nalogo z naslovom Izboljšanje kakovosti psihiatrične zdravstvene nege v Psihiatrični bolnišnici Ormož. Prizadevala si je za izboljšave na delovnem mestu, bila je pobudnica terapevtskim skupnostim in jutranji rekreaciji na Varovanem moškem oddelku.

Med njenimi osebnimi lastnostmi izstopa občutek za ljudi, še zlasti za ljudi v stiski. Izžareva toplino, pozitivno energijo, srčnost. Takšna kot je do pacientov in njihovih svojcev, je tudi do sodelavcev. Skrbi za dobre medosebne odnose, za obvladovanje napornih delovnih pogojev in za preprečevanje izgorelosti. Marsikateremu sodelavcu s prisrčnim voščilom polepša dan. Je spoštljiva, dosledna, zna poslušati in je korektna. Z lastnimi idejami je prispevala pri oblikovanju standardov in navodil s področja zdravstvene nege in zdravstveno vzgojnimi vsebinami zapisanimi v zloženkah za paciente in svojce. Je učiteljica in mentorica dijakom ter študentom. Pri delu dosledno upošteva Zakon o pacientovih pravicah in Zakon o duševnem zdravju. Za svoje poklicno delo je prejela jubilejno priznanje psihiatrične sekcije. Odlikuje jo pošten in neposreden odnos sodelavci. S svojimi vrlinami in delom je doprinesla k boljši kvaliteti na oddelku. Odlikujejo jo vrednote, ki jih v naši bolnišnici cenimo.

Srebrni znaki društva

Ana Kopše se je po končani Visoki šoli za zdravstvene delavce v Ljubljani leta 1979 zaposlila v Splošni bolnišnici Ptuj, vse do leta 1982, ko jo je življenjska pot zanesla v Koper, zaposlila se je prav tako na internem oddelku v bolnišnici Ankaran, po porodnem dopustu je nadaljevala službeno pot v bolnišnici Izola, nekaj časa v koronarni enoti, nato kot oddelčna medicinska sestra na kardiološkem oddelku. Sodelovala je v društvu »za srce« in v klubu koronarnih bolnikov. Leta 1995 se zaradi odločitve, da se vrne v svoj domači kraj, ponovno zaposli v Splošni bolnišnici Ptuj, kjer bo v drugi polovici letošnjega leta zaključila kariero kot medicinska sestra in se posvetila poslanstvu, poslanstvu babice. Medicinsko sestro Ano Kopše, bi opisali kot izredno odgovorno in človekoljubno osebo. Ima etično držo, njena osebnost in človečnost prispeva k humanizaciji odnosov. Odlikujejo jo strokovnost, zanesljivost, predvsem pa predanost delu medicinske sestre in zavzetost za dobro oskrbo pacienta.

Milena Horvat je izobraževanje za srednjo medicinsko sestro zaključila leta 1979, istega leta se je zaposlila v Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča Ptuj na internem oddelku. Svojo poklicno pot je začela na internem oddelku opravlja že 35 let. Skozi vsa leta delovanja, kot srednja medicinska sestra na internem oddelku posveča temu poklicu požrtvovalen odnos. Usposobila se je tudi za delo v kardiološkem kabinetu in mnogo let je te aktivnosti, predvsem v veliko zadovoljstvo pacientov, tudi uspešno opravljala. Še vedno se zavzema za pridobivanje novih znanj, kar potrjuje z udeležbami na različnih izobraževanjih. Milena s svojim odgovornim in zanesljivim delom, s svojim prijaznim odnosom in bogatimi izkušnjami vrsto let pomembno prispeva k delovanju internega oddelka.

Marija Božičko Kozel je leta 1982 končala Srednjo medicinsko šolo v Mariboru. Leta 1984 se je zaposlila v Splošni bolnišnici Ptuj, po končanem pripravništvu pa v Zdravstvenem domu Ptuj, kot srednja medicinska sestra v splošni ambulanti. Leta 1997 se je zaposlila v Zasebni ambulanti dr. Zorice Berić, kjer je zaposlena še danes. Marijo Božičko Kozel odlikujejo človekoljubnost, humanost in korekten odnos do pacientov. S svojimi nasveti in srčnostjo zna olajšati in potolažiti svoje paciente v težkih trenutkih. Vsa leta svojega službovanja jo spremlja velika odgovornost do dela. Marija je medicinska sestra z veliko ljubeznijo do poklica, življenja in ljudi.

Marija Šalamun svojo poklicno pot opravlja na internem oddelku bolnišnice Ptuj že 35 let. Kljub temu, da izobraževanja na visoki šoli ni nadaljevala, je nekaj let na internem oddelku kot uspešna in strokovno usposobljena oseba opravljala delo vodje negovalnega tima na oddelku. Med leti 2003 in 2010 je tudi aktivno sodelovala v koronarnem društvu Ptuj, kjer je izvajala zdravstveno vzgojno delo pacientov z obolenji srca in ožilja. V zadnjih letih posebno pozornost posveča oskrbi kroničnih ran na oddelku, vključena je tudi v skupino za oskrbo kroničnih ran. Prav tako je odlična mentorica dijakom, pripravnikom in novim sodelavcem. Marija je mirna, humana, enkratna oseba, ki jo mlajše kolegice spoštujemo in cenimo.

Svečana podelitev srebrnih znakov je potekala v prijetnem vzdušju. Ponosni smo na svoje kolegice, na njihov izjemen čut, ki ga kažejo v svojem vsakdanjem delu z bolniki. Ta dan smo jim želeli stisniti roko, jih objeti, se z njimi veseliti, jim pokazati, da jih spoštujemo in cenimo!! Na ta dan se pokaže stanovska povezanost, kateri pripadamo in prav je tako! Da pa je imelo naše druženje tudi hudomušen pridih, nam je glasen smeh na obraz privabila humoristka Katja Markež, ki nam je tudi nastavila ogledalo, kamor smo se medicinske sestre lahko pogledale. In vesela sem, da se še znamo poveseliti, nasmejati in v potrebnih situacijah tudi zresniti!

Vsem prejemnicam srebrnih znakov in priznanj še enkrat izrekam iskrene čestitke! Hvala vsem kolegicam, ki ste se udeležile našega skupnega praznovanja. Preživeli smo izjemen dan, pokazali smo, da znamo stopiti skupaj, da znamo pohvaliti, da se znamo poveseliti in da spoštujemo drug drugega!