Izlet DMSBZT Ptuj-Ormož Trst – Miramare – Štanjel

Izlet DMSBZT Ptuj-Ormož Trst – Miramare – Štanjel

Izlet DMSBZT Ptuj-Ormož Trst – Miramare – Štanjel

16. 9. 2023 smo se z Ptuj-Ormož odpravili na izlet Trst – Miramare – Štanjel. Letos se ga je udeležilo kar 87 udeležencev, tako da smo zasedli kar dva avtobusa.

Že v zgodnjih jutranjih urah smo začeli z vožnjo v smeri Italije. Naš prvi postanek je bil idilični grad Miramare. Grad se ponaša s čudovito lego ob Tržaškem zalivu in posledično poseduje čudovit panoramski razgled na morje. Privlačna je tudi notranjščina, saj je bogato opremljena z umetninami iz različnih dob. Nad Tržaškim zalivom smo si ogledali Tempelj “Monte Grisa” Po ogledu smo se odpeljali proti Trstu, kjer smo si vzeli čas za posedanje po mestu in uživanju v prijetnem mediteranskem utripu mesta. Sledil je povratek proti Sloveniji, kjer je bil naš cilj stara kraška vasica Štanjel, z impozantno lego na hribčku. Sprehodili smo se po znamenitih štanjelskih ulicah z bogato zgodovino (vhodni stolp, kraška hiša, cerkev sv. Gregorija, Ferrarijev vrt, grad…). Ogled smo zaključili s poznim kosilom.

V večernih urah smo se poslovili od našega Krasa, ter se polni lepih vtisov podali proti domu. Po poti domov na avtobusih ni zmanjkalo smeha, petja, zabave, pogovorov,… Vsem  nam je bilo lepo, saj smo preživeli res nepozaben dan, ki nam bo še dolgo ostal v spominu.

Zapisala: Klemen Vidovič