Izlet na Koroško

Izlet na Koroško

Na prvo junijsko soboto 2014 smo v DMSBZT Ptuj-Ormož organizirali izlet na Koroško. V ranih jutranjih urah nas je pozdravilo sonce kar nam je obetalo lep topel dan. Po odhodu iz Ptuja smo se odpeljali po slikoviti naravi ob reki Dravi. V Muti smo imeli prvi postanek ob dišeči jutranji kavici. Pot smo nadaljevali k rudniku svinca pod Peco. Ob vhodu v rudnik smo dobili zaščitna knapovska oblačila, nato pa smo se ˝stlačili˝ v zelo majhne rudarske vagončke. Vožnja v notranjost rudnika je za nekatere bila naravnost grozna, saj je vse škripalo in ropotalo v popolni temi. V samem rudniku je vodič na posameznih postajah razložil delo in življenje rudarjev. Posebej zanimiva je bila anekdota o rudniškem škratu ˝Berkmadlcu˝, ki je nagajal izgubljenim rudarjem. V nekem trenutku nam ga je celo uspelo slišati, čeprav se nismo izgubili.

izlet na koroško

Po končanem ogledu rudnika pod Peco, nam je čas dopuščal, da se odpravimo tudi v slikovito, majhno vasico Štanjel, od koder je prečudovit pogled na Peco ter Uršljo goro. Med njima se razprostirajo velike koroške kmetije s pašniki in bogatimi gozdovi. Ob tem pogledu človek enostavno občuti mir in vso lepoto spokojne narave. V nadaljevanju nas je pot vodila na bližnjo turistično kmetijo, kjer nam je gospodar v njihovi vinski kleti povedal nekaj besed o delu na njihovi kmetiji, ob tem pa nas je gospodinja postregla z njihovimi domačimi dobrotami.

izlet na koroško

Dan se je že prevesil v pozen popoldan, ko smo se odpravili še k koroškim splavarjem oz. flosarjem. Pričakali so nas s svojim velikim splavom in odličnim programom. Ob harmoniki in okusnem golažu so nas flosarji s splavom peljali po reki Dravi in nas zabavali, v nadaljevanju pa je sledil tudi ˝flosarski krst˝. Po prijetno doživetem dnevu se nam je prilegla še okusna večerja v eni od koroških gostiln z domačo hrano. Ravno v času ko je zahajalo sonce smo se odpravili proti domu in občudovali dolino reke Drave, nad katero je počasi začel padati mrak. Domov smo se vrnili v poznih večernih urah, zadovoljni in polni lepih doživetij in vtisov. Se vidimo ponovno septembra na jesenskem izletu po Pohorju.

Avtorica in foto: Nevenka Rosić